7 Mart 2015 Cumartesi

SAFRA KESESİ AMELİYATINDAN SONRASI NELER YENMELİ ?

 alınmış bir kişi hangi besinleri sindirmekte güçlük çeker?
Safra kesesi taşı ameliyat olan hastaların ameliyattan sonra aklına gelecek ilk ve en önemli soru ise bundan sonra neleri yemeliyim ve nelerden uzak durmalıyım.
Bu makaleyi yazmanın ana sebebi ise bir çok hasta ameliyattan sonra bu soru hakkında ne ameliyat olduğu hastaneden nede doktordan yeterli
ve tatmin edici bilgi alamamasıdır. Nitekim size de bu makaleyi okuyorsunuz..
Yazıyı okuduktan sonra kafanıza takılacak başka soru varsa lütfen tereddüt etmeden yorum kısmına yazın bizde yanıtlayalım.
sindirimÖnce çoğu hasta ve hasta yakını tarafından önemli bir bilgiyi paylaşmakta yarar vardır. İster kapalı (laparoskopik kolesistektomi) isterse açık kafra kesesi taşı ameliyatında Safra kesesi taşlarla birlikte vücuttan çıkarılır. Ameliyattan sonra hastalar safra kesesi olmadan yaşamına devam eder. Yıllardır safra deposu görevini üstlenen safra kesesinin vücuttan alınması elbette ameliyat sonrası uyum sürecinde bazı sıkıntılara neden olabilir. Hastaların bu konu hakkında bilgi sahibi olması bu süreci en az sıkıntıyla atlatması mümkündür. Yaşanacak bu rahatsızlıkların çoğu geçicidir, bazı hastalarda 3-4 ay bazılarında ise 9-12 ay devam edebilir.
Bu süre içerisinde safra üretimini uyaracak ve safranın karaciğerden barsaklara boşalmasına neden olacak yiyecek ve içeceklere dikkat edilmelidir.
Özetle aşırı yağlı ve kızartmalı yiyecekler, soslar ve baharatlardan uzak durulmalıdır. Tam liste için Tıklayın (Safra Kesesi Olmayanlar için Diyet)
Ayrıca belli bir süreye kadar (3-6 ay) gaz giderici ve sindirim kolaylaştıracak bazı ilaçların kullanılması da önemlidir.